Nieuwsbrief augustus 2017

Als U het huis niet bouwt.

Na 5 heerlijke weken in Nederland waarin we met volle teugen genoten hebben van onze familie en vrienden is het voor ons hele gezin weer even wennen om in het ritme te komen. Het gemis van familie en vrienden is de eerste dagen altijd goed voelbaar. Nu de tranen weer zijn opgedroogd proberen we het ‘gewone’ leven hier in Oeganda weer op te pakken.

Het was heerlijk om ook weer even thuis te zijn in onze gemeente ‘De Brug’ in Nieuwkoop. Tijdens eén van de diensten werd bovenstaande titel van opwekking 713 gezongen. Het nummer heeft me geïnspireerd voor het schrijven van de 1e nieuwsbrief na onze vakantie in Nederland. Het refrein vertelt ons: ’Als U het huis niet bouwt, is mijn moeite tevergeefs. Als U niet werkt door mij blijft er niets dat waarde heeft. Ik wil bouwen aan een huis dat de vuurproef kan doorstaan; iets dat blijvend is, waarvan U zegt: Goed gedaan’. Dit laatste jaar waarin we nog fysiek aanwezig zijn gaan we bouwen op allerlei fronten. We gaan letterlijk bouwen voor een noodopvang in de sloppenwijk Makenke en voor een klaslokaal voor Paul’s school waardoor hij uit kan breiden. Ook gaan we figuurlijk bouwen aan onze relatie met Rogers, het gezicht van de stichting wanneer wij er niet meer zijn. We gaan bouwen aan relaties binnen de Alpha Youth bijbel studies en tenslotte gaan we bouwen aan onze terugkeer naar Nederland waar we weer helemaal opnieuw zullen moeten beginnen. Met al deze dingen in het verschiet mogen we weten dat onze Rots met ons mee bouwt. En dat geeft rust en vertrouwen in de stormen die zich wellicht zullen gaan ontwikkelen in de komende maanden. We mogen weten dat wanneer Hij iets begint, Hij het ook tot een goed eind zal brengen!

We hadden de koffers nog niet uitgepakt of Dolphine stond al op de stoep om haar problemen met ons te delen. Dolphine die haar kappersopleiding succesvol heeft afgerond, worstelt met de volgende stap in haar leven. Na het afronden van haar studie heeft ze een aantal maanden werk gehad in een kapperszaakje in ons dorp Bukaya. Omdat het aantal klanten de laatste tijd erg tegen valt is er geen werk meer en heeft de eigenaar Dolphine niet meer nodig. Waar het bij Dolphine (en veel andere Oegandesen) een beetje aan ontbreekt is initiatief nemen. Bij ieder probleem zoeken ze direct hulp bij ons in plaats van zelf verder te kijken. Tijdens onze afwezigheid heeft ze geen enkele moeite gedaan om een nieuwe baan te vinden en heeft slechts afgewacht tot wij weer terug zouden komen. Ik heb haar uitgelegd dat ze zelf de handschoenen op moet pakken en moet leren op eigen benen te staan. Het liefst zou ze een eigen kapperszaak beginnen met de gedachte dat dan alle problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Ik heb uitgelegd dat het hebben van een eigen zaak ook niet makkelijk is. Ook dan zul je ervoor moeten zorgen dat je een behoorlijke klantenkring opbouwt om zo de rekeningen te kunnen betalen. Ik vertel haar dat ze eerst moet proberen een baantje in Jinja te zoeken. Jinja is een grote stad met veel kapperszaakjes en de kans van slagen is dus veel groter dan bij ons in het dorp. Met een diploma op zak zal ze nu zelf moeten gaan bouwen aan haar toekomst. We hopen dat ze ons advies ter harte neemt en snel een baantje vindt om zo voor haarzelf een inkomen te kunnen verdienen.

Vlak voordat we naar Nederland gingen kregen we goed nieuws van de Stichting Ontwikkelings Samenwerking de Ronde Venen. Zij wilde een mooi bedrag beschikbaar stellen aan The Pearls of Africa met als doel de educatie te bevorderen. Met deze donatie gaan we een klaslokaal bouwen voor Paul’s school. Momenteel heeft hij slechts 2 lokalen wat voldoende was voor de 2 kleuterklassen waarmee hij vorig jaar begonnen was. Als de kleuters zijn uitgeleerd is het uiteraard van belang dat ze door kunnen gaan naar de basisschool. Met dit bedrag kan er nu gebouwd worden aan een koaal voor de 1ste klas van de basisschool. Op deze manier kan Paul zijn school gaan uitbreiden en komt er ruimte voor meer kinderen die naar school kunnen gaan! We zijn de SOS de Ronde Venen ontzettend dankbaar voor het ter beschikking gestelde bedrag en voor het vertrouwen in The Pearls of Africa!

Ook gaan we zeer binnenkort beginnen met de bouw van de noodopvang in de wetenschap dat het benodigde bedrag opgehaald is! Hopelijk kunnen we dit jaar nog de noopopvang in gebruik gaan nemen. De noopopvang gaat vele mensen tot zegen zijn die tijdelijk op straat komen te staan om verschillende redenen. Paul Okello, de lokale leider van het dorp, gaat erop toezien dat de noodopvang gebruikt gaat worden waarvoor het bedoeld is. Hij gaat erop toezien dat de juiste mensen gebruik zullen maken van de noopvang. Ook zal hij de doorstroming van de tijdelijke bewoners gaan bewaken.

De kinderen hebben hier momenteel vakantie. Over een aantal weken beginnen ze alweer aan hun laatste termijn van dit jaar. Ook gaan we dan weer beginnen met onze Youth Alpha groep. We gaan hen helpen met het bouwen van een relatie met Jezus. We zien erg uit naar het vervolg van deze enthousiaste groep!

Het is een raar idee dat we vanaf nu ook moeten gaan bouwen en dus moeten gaan nadenken over een leven na Oeganda. We zullen moeten gaan nadenken over een nieuwe uitdaging in Nederland. Nadenken over waar we gaan wonen en waar Noa en Finn naar school zullen gaan. De komende tijd zullen we in een spagaat staan, met het ene been in Oeganda en het andere been in Nederland. Het zal een spannende tijd worden. Het is spannend om de stichting langzaam maar zeker over te moeten dragen in Oegandese handen. Ook is het spannend hoe ons leven in Nederland weer langzaam maar zeker vorm zal gaan krijgen. Gelukkig mogen we weten dat als we gaan bouwen in Zijn aanwezigheid en met Zijn handen die door ons heen werken er zegen op zal rusten. In die wetenschap gaan we na een heerlijke vakantie gehad te hebben de handschoenen in alle enthousiasme weer oppakken.

Liefs,

Familie Kwint

Als U het huis niet bouwt.
Joanne deelt de gebeurtenissen van afgelopen jaar.
Dolphine toont ons haar geleerde vaardigheden.
Joanne plant een mango boom op het land waar gebouwd gaat worden aan Paul's (rode shirt) school.
Samen met Paul bekijken we de locatie voor de noodopvang.
Over een aantal weken gaan we weer verder met deze enthousiaste Alpha groep!
Tag: 
nieuws