Nieuwsbrief januari 2018

Op weg naar zelfredzaamheid.

Met nog 5 maanden te gaan waarin we zelf nog op de ‘werkvloer’ aanwezig zijn, is de eindsprint ingezet. Deze laatste maanden gebruiken we meer dan ooit om intensief bezig te zijn met het begeleiden van onze families. Dit met als doel ze zelfredzaam te maken, niet langer afhankelijk van de financiële hulp van The Pearls of Africa.

Zo komen we regelmatig bij Daniël. Daniël is actief als straatverkoper. Na eerst beddegoed te hebben verkocht is hij nu overgestapt op plastic servies. Nu de scholen op het punt staan te beginnen en veel van de kinderen in een boarding school zitten is er veel vraag naar dit goedkope servies. Het plastic nam gretig aftrek en na 3 weken was Daniël alweer door zijn voorraad heen. De verkoop gaat zo goed dat het hem in staat stelt om voor Elijah, één van zijn kinderen, zelf het schoolgeld te kunnen betalen. Wow, hier doen we het voor! We zijn enorm trots op Daniël. Het enige wat nog stroef gaat is de boekhouding. Daniël moet leren dat hij iedere aankoop en verkoop moet registreren om zo voor zichzelf een goed beeld te krijgen wat de verkoop nu echt oplevert. Hier proberen we hem wekelijks zo goed mogelijk in te coachen. Iedere keer als we komen is hij zo trots als een pauw, en vertelt hij ons vol passie hoe de week is verlopen. Hij is zo blij dat hij in staat is om voor één van zijn kinderen het schoolgeld te kunnen betalen. De verkoop brengt hem niet alleen een inkomen maar belangrijker nog, het brengt hem een stukje waardigheid in zijn leven terug!

Hetzelfde geldt voor Sarah. Zij heeft dankzij onze samenwerking met Uganda on wheels de mogelijkheid gekregen om een ‘lopende’ nagelstudio te beginnen. De dames van Uganda on wheels hebben haar uitgerust met vele flesjes nagellak en alle andere toebehoren die ze nodig heeft om de nagels van haar klanten te kunnen lakken. Inmiddels heeft Sarah een grote klantenkring opgebouwd waar ze regelmatig gaat lakken. Ook zij is zienderogen uit het slop gekropen. Waar ze eerst teneergeslagen was als we op bezoek kwamen, veert ze nu blij op wanneer we haar erf op komen lopen. Ze vertelt ons blij dat ze zo dankbaar is voor de kans die ze heeft gekregen. Ze geeft aan dat ze geen hoop meer zag, en dat dat nu totaal anders is geworden. Naast het krijgen van een inkomen geldt voor Sarah dat er een stukje hoop in haar leven is terug gekomen. Ook Sarah is nu in staat om voor Backu, die van de kleuterschool naar de basisischool gaat, het schoolgeld te kunnen betalen! Net als bij Daniël geldt ook voor Sarah dat we haar intensief blijven begeleiden om haar boekhouding op orde te krijgen.

Met Lydia hebben we een andere weg bewandeld. Lydia is de ‘auntie’ van de straatjongens van Kisoboka. Zij zorgt als een moeder voor de jongens, die binnen een aantal maanden klaar gestoomd worden voor een terugkeer in de samenleving. Ik ben een tijdje actief geweest als penningmeester voor de stichting waar Lydia voor werkt. Vanwege onze terugkeer naar Nederland heb ik deze werkzaamheden moeten neerleggen. In de periode van overdracht van de financiën van de stichting heeft niemand zich aangemeld om het stokje van mij over te kunnen nemen. Noodgedwongen heb ik Lydia moeten inschakelen om mij te helpen met de overdracht. Na haar een aantal maanden begeleid te hebben ging het haar zo goed af, dat ik heb voorgesteld Lydia als kassier aan te nemen zodat ze naast haar functie als ‘auntie’ deze nieuwe functie kon gaan vervullen. Momenteel is zij in staat om zelf de financiën te beheren en levert dat haar binnenkort een mooie salarisverhoging op. Met deze salarisverhoging kan zij zelf zorg gaan dragen voor het schoolgeld van Ireen en Jordan! Ik heb nog nooit iemand zo zien glunderen bij het vertellen dat zij nu haar eigen rekening kon gaan betalen!

Met Jane en de moeder van Isaac zijn we begonnen met stappen te maken om een eigen winkeltje te beginnen. Jane, alleenstaande moeder van 5 kinderen, heeft al een tijdje haar eigen winkeltje en restaurantje. Uit eigen initiatief is zij hiermee begonnen. Ook haar gaan we intensief coachen met haar onderneming en financiën. We hebben als doel gesteld dat ook zij over een aantal maanden in staat zou moeten zijn om het schoolgeld voor éen of meerdere van haar kinderen te kunnen gaan betalen. De moeder van Isaac gaan we helpen met een startkapitaal zodat ook zij haar winkeltje kan gaan beginnen. Met een juiste begeleiding moet ook zij binnen een aantal maanden in staat zijn om  Isaac’s schoolgeld zelf te kunnen betalen.

Mukadasi, die als oudste broer de zorg draagt voor zijn jongere broertje en zusje én sinds kort zelf een gezin vormt na de geboorte van zijn zoontje Ryan, gaan we helpen met een opleiding tot machinist van grote graafmachines. Met grote projecten die op stapel staan, zoals de nieuwe treinlijn en een verbetering van het wegennet is er een grote vraag naar machinisten. Er zijn niet veel mensen beschikbaar voor deze baan aangezien de opleiding tot machinist best prijzig is. Er is daarom dan ook na het behalen van het diploma een grote kans op een goed betaalde baan. We hopen dat het hem in de toekomst in staat zal stellen om naast zijn gezin te kunnen onderhouden ook voor zijn broertje Henri het schoolgeld te kunnen betalen.

Uiteraard zijn we ook nog volop bezig met het regelen van de bouw van de studiehal. Hopelijk is de bouw volgende week af, en kunnen de leerlingen de hal in gebruik gaan nemen. Ook de youth alpha trainingen zullen vanaf dat moment in de studiehal plaats gaan vinden. We kijken uit naar het moment wanneer we de hal kunnen inzetten voor de mensen in Makenke!

Dankzij ouders van een meisje wat bij Noa in de klas zit krijgen we de mogelijkheid om het grootste vluchtelingen kamp ter wereld (bidi bidi) in Noord Oeganda te gaan bezoeken. We zijn uitgenodigd om een dagprogramma voor zo’n 200 jonge Zuid Soedanese vluchtelingen te komen verzorgen.  We willen natuurlijk niet met lege handen aankomen en zullen zeer binnenkort een actie op gaan starten om geld in te zamelen voor rijst, suiker, schoolschriften,pennen, zeep en kleding. Dit zijn de dingen waar grote behoefte aan is. Hou hiervoor onze facebook pagina (www.facebook.com/thepearlsofafrica) goed in de gaten en help mee om niet met lege handen aan te hoeven komen. We kijken uit naar deze bijzondere reis!

Aankomende maandag beginnen de scholen weer en gaan alle Pearls terug de schoolbanken in. Bidt u mee voor een goede en leerzame tijd voor hen die weer terug naar school gaan? Bidt u mee voor de ouders/verzorgers van de kinderen die gaan proberen zelf hun boontjes te doppen? Bidt u mee voor een zegen voor de studiehal en de noodopvang? En bidt u mee voor een mooie opbrengst en een vruchtzaam bezoek aan het vluchtelingenkamp in april? Bedankt!

Liefs familie Kwint

 

 

Daniël op weg naar zelfredzaamheid!
Sarah koopt houtskool in van haar winst, om meer inkomen te realiseren!
Met het verdiende geld kan Backu naar school!
De bouw van de studiehal maakt grote sprongen!
Het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.
Tag: 
nieuws