Nieuwsbrief oktober 2017

Keuzes maken

Elke dag maken we keuzes. Simpele keuzes zoals, ga ik vandaag met de auto of de motor op pad bij dreigende bewolking? Maar ook lastige keuzes zoals, gaan we deze familie wel of niet helpen? Een verkeerde keuze geeft bij het eerste voorbeeld een nat pak en bij het tweede voorbeeld een levenslange strijd tegen de gevolgen van armoede. Wat een geruststelling dat we de keuzes niet alleen hoeven te maken!

Vanmorgen ging de wekker om 6 uur. Per ongeluk? Nee, ik heb er bewust voor gekozen om vroeg mijn bed uit te gaan. Na vlug wat aangetrokken te hebben spring ik op mijn boda en rij het pad naar beneden tot aan het Victoriameer. Ik ga zitten op het bankje aan het meer en ben getuige van een prachtige zonsopgang. Met alleen het geluid van de vogeltjes op de achtergrond, leg ik in alle rust mijn te maken keuzes voor aan mijn Vader. Hij weet precies welke keuzes er gemaakt moeten worden. Hij overziet de gevolgen van iedere keuze. In de achtbaan van het leven voelt het goed om in alle rust samen met Hem tijd door te brengen op dit bankje.

We hebben afgelopen maand de keuze moeten maken om Dolphine gedeeltelijk los te laten. Dolphine heeft alle vaardigheden als kapster geleerd en hiervoor een diploma behaald. In eerdere nieuwsbrieven beschreef ik dat we het te vroeg vonden om haar met een startkapitaal te helpen om haar eigen zaakje op te kunnen starten. We zijn overtuigd van haar kwaliteiten als kapster maar minder enthousiast zijn we als het gaat om haar vaardigheden als onderneemster. In de laatstgenoemde vaardigheden gaat ze nu ervaring opdoen. De organisatie die Dolphine bij ons plaatste neemt haar nu weer van ons over. Zij gaan haar intensief begeleiden met als doel haar de ontbrekende vaardigheden  aan te leren. Dolphine zal dagelijks met haar coach te vinden zijn op een lokale markt nabij Jinja waar ze de mogelijkheid krijgt geboden haar vaardigheden als kapster uit te voeren én haar vaardigheden als onderneemster aan te leren. Het ontbreekt ons aan tijd om Dolphine zelf intensief te kunnen coachen en daarom zijn we blij met de samenwerking met deze organisatie. Natuurlijk blijven we haar volgen!

De keuze om Rogers aan te trekken als werknemer van de lokale stichting ‘Worthy 2 Shine’ lijkt ook een goede geweest te zijn. Steeds vaker sturen we Rogers er alleen op uit om een probleem te verhelpen.  Zo ook bij Michael (de vader van Mike). Michael is de man die na een zwaar ongeluk zijn been brak en daardoor zijn baan verloor. Door het gebrek aan financiele middelen en daardoor het gebrek aan medische hulp is zijn been vergroeid waardoor hij moeilijk kan lopen. Van zijn buurman die werkzaam is als beveiliger in de naastgelegen kippen fokkerij kregen we verontrustend nieuws. Zijn huidige vrouw schijnt hem te mishandelen met als doel hem weg te jagen uit haar huis. Nu Michael niet meer voor een inkomen zorgt is hij nutteloos voor haar en wil ze van hem af. Naast Mike die we helpen om naar school te kunnen gaan heeft Michael nog 2 andere kinderen. Deze kinderen verbleven bij een familielid in een ander dorp en gingen daar ook naar school. Omdat deze familie het waarschijnlijk niet meer kan opbrengen om de 2 kinderen te onderhouden zijn ze terug gebracht naar vader Michael. Dit was voor de huidige vrouw van Michael de druppel. Nog 2 mondjes om te voeden ziet ze echt niet zitten. Michael wil ook graag weg en zou willen vertrekken naar zijn geboortedorp ver weg van waar hij nu woont. Uiteraard ontbreekt het hem aan de financiele middelen om het transport naar dit dorp te kunnen bekostigen. Rogers is momenteel bezig om uit te zoeken hoe de situatie precies in elkaar steekt en hoe we de familie daarbij kunnen helpen.

De blije, spontane, lieve, grappige oma van Barbara en Sharon heeft de keuze gemaakt om voor de schoolkinderen ‘mondi’ te gaan bakken. Mondi is een bolletje rijst wat in een mengsel van cassava saus wordt gerold. Nadat het bolletje in het vet heeft gelegen heeft het een heerlijk krokant laagje gekregen. Oma huurt een ‘stalletje’ tegenover de basisschool voor omgerekend 5 euro per maand. Watertandend komen de kinderen in de pauze naar oma toe om voor omgerekend 2 cent zo’n lekker balletje te kunnen scoren. Prachtig om te zien hoe oma zelf het initiatief pakt om een inkomen te kunnen realiseren. Oma is een graag geziene vrouw bij iedereen in Makenke. Ze heeft na slechts een aantal maanden hier te wonen al een onuitwisbare indruk bij de mensen achtergelaten. We kunnen niet wachten tot de noodopvang af is en daarmee ook haar woning waar ze voor de rest van haar leven zonder zorgen in kan gaan wonen.

De bouw van de noodopvang gaat voorspoedig. Het gebouw zelf is zo goed als klaar, en er is een begin gemaakt aan het toiletgebouw. Afgelopen week hebben we samen met oma twee matooke boompjes geplant waar we over 4 maanden hopelijk van kunnen gaan eten. Ook Paul Okello (de lokale leider van Makenke) moet straks moeilijke keuzes maken. Wie laat hij tijdelijk toe in de noodopvang en wie moet hij weigeren. Zodra de noodopvang af is gaan we richtlijnen maken die hem moeten gaan helpen met het maken van deze keuzes. Maar zelfs met deze richtlijnen zullen er  momenten komen waarbij lastige keuzes gemaakt moeten worden. We kunnen Paul alleen maar aanraden ook deze keuzes niet alleen te maken.

Over een aantal maanden vertrekt ons vliegtuig vanuit Oeganda en hebben we een enkele reis geboekt naar Nederland. Daar wachten ons vele dilemma’s waar keuzes voor gemaakt moeten worden. Geen eenvoudige keuzes als het gaat om huisvesting en een nieuwe loopbaan. Wat een opluchting is het dan te weten dat we al die keuzes niet alleen hoeven te maken maar dat we een  God hebben die we mogen vragen om advies. En wat een geruststelling is het dat Hij ons beloofd de juiste weg te zullen wijzen zodat we ons geen zorgen hoeven te maken. Ik weet van een aantal mensen dat ze momenteel ook moeilijke keuzes moeten maken. Sta jij voor een belangrijk keuzemoment?  Zoek dan jouw eigen ‘bankje aan het meer’ op en breng tijd door met Degene die weet wat goed voor je is. Hij zal je niet teleurstellen! 

Liefs,

Familie Kwint

 

Een nieuwe dag breekt aan.
Dolphine gaat een nieuwe ontwikkeling door.
De altijd goed lachse oma van Barbara en Sharon.
Ballen te koop!
Ook Noa geniet van een heerlijk balletje van oma.
Het werk wordt grondig geinspecteerd door Ome Cor.
Op bezoek in het 'kantoor' van Paul Okello.
Tag: 
nieuws